Uvod v KeyCAPTCHA

KeyCAPTCHA je interaktivna oblika tehnologije CAPTCHA, ki je na trgu že vse od leta 2010. Do neke mere je podobna jQuery SliderCaptcha, saj je tudi tukaj potrebno posamezne izseke fotografije premakniti na ustrezno mesto. Glavna razlika v primerjavi z SliderCaptcha je, da se za postavitev manjkajočega dela sestavljanke ne uporabi drsnik, ampak je del možno prosto premikati.

Orodje nudi način montizacije, saj se namesto fotografij pogosto prikazujejo tudi različni oglasi. Delež zaslužka od teh prejme lastnik spletne strani.  Tehnologija je na voljo v treh oblikah: Free, Basic in Pro. Začetna oblika je zastonj, vendar prejme lastnik strani le 1% zaslužka od oglasov. Ob doplačilu lahko izberemo paket Basic, ki nam nudi možnost izklopa oglasov. Tudi delež zaslužka je višji, saj znaša 50%. Najdražji paket Pro nam nudi največ funkcij. Zraven teh, ki jih zajema paket Basic, lahko izklopimo logotip KeyCAPTCHA in dodamo lastne fotografije. Prav tako nam omogoča prilagojenost za mobilne naprave. Za vse primere na naši spletni strani bomo uporabljali paket Free.

Orodje nudi številne možnosti implementacije. Možno ga je implementirati v JavaScriptu, PHP-ju, Pyhtonu ali Djangu, na voljo pa je tudi 19 vtičnikov za različne CMS sisteme. Pri tem je potrebno izpostaviti, da so nekateri izmed teh zastareli in ne delujejo na najnovejših verzijah posameznih tehnologij oziroma sistemov.